Friday, 19 August 2011

jumaat..akhir minggu ke3 puasa..week ke33

salam ramadhan...
harap2 penuh dengan keberkatan ...insyaallah..
alhamdulillah,ponteng puasa hanya 6hari je,xbanyak nak kena ganti...biasa la perempuan mane boleh puasa penuh..insyaallah akan diganti seawal mungkin..

tahun 2011 ni xda mood la nak beraya,xda feel nak beraya...dengar lg raya pon,cm biasa je.urmmm..knp dengan aq ni..tp puasa tetap puasa jg,mgkin dah dekat2 t kot bru semangat nak beraya...
nak buat biskut raya pon malas..hahahha..tp 1 jenis dah jd dah..tp x nak share dlu gamboo nyer..tgu yg len2 dlu..sok sabtu ahad akan buat 4 jenis lg..insyaallah lau penuh tekad n penuh semangat,jadi la 4 jenis...my lover plss jgn da plan pape emergency ye...love u so much..

cite sal my lover...ri ni nak buka dengan die...yehaaaaaa...smlm die ajak buka same,tp sy xboleh,smlm kena masak kat umah..ri ni dah g tau mak,nak g makan mcd..nak gcb or double gcb...yew,.,.mmg sy kuat makan..so jgn jeles ye..wahhhh..terliur2 dah ni...my lover ckp,xkisah pon,kan abg yg blanja..bkn slalu pon kan..padahal sy tau die x sk makanan cm 2..fast food n wastern..die sk makanan biasa..xpe..t singah la bazar memane kita bli nasi ambang ok...syg sk 2 kan..dont worry,sy memahami kamu syg.gheeeeeee..

cuti raya..
wahhhh...cuti raya lame siot..rase boring pulak cuti lelame ni..urmmm...nak wat pe erk raya t..cuti start 29hb hingga 4 sept..tepu la duk umah..tp lau my lover ajak beraya ok la,tp die cuti 3hari jew...nak beraya mane..duk umah je la,melayan budak2 beraya la....sonok jg,teringat dulu2 beraya..hehehheheh..dlu beraya,xkisah pon dpt duit raya ke x...skrg,siap mintak..hehhehehe...dlu n skrg pon lain kan......

sblm cuti ni dah boring,brg product x jalan,ye la nak cuti kan..so slow la cikit..urmmm..duk makan gaji buta je ni...kat office majoriti smua dah kawin,da 2 3 org x kawin..masing2 sbuk dengan anak nyer bj raya la,dengan kuih raya,kerepek..mcm2...seronok je..yew la,org da keluarga ni len,len dengan kita yg duduk dengan keluarga ni..pape pon just nice la,masih mempunyai keluarga yg besar jg...

n skrg x tau nak taip pape g,time bayak idea banyak lak kije nyer..sampai x sempat nak update blog..busan........busan... n xsabo nak tgu mase balik..sal sok cuti..

sok nak melayan kerenah:tat nanas,gajus,badan n 1 g x plan g...shell chease tart kot..nak buat bbyk..sonok...

Thursday, 18 August 2011

pesanan khas buat bakal suamiku....

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang dperempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


  • love u always dunia akhirat.....mohd haikal bin bachok

Saturday, 13 August 2011

kebahgiaan


Apakah itu KEBAHAGIAAN ?
Bagi orang miskin wang itulah kebahagiaan...
Bagi orang sakit kesihatan itulah kebahagiaan
Bagi pemuda single pasangan hidup itulah kebahagiaan
Bagi mahasiswa gelar sarjana itulah kebahagiaan
Bagi penganggur pekerjaan itulah kebahagiaan
Bagi yang kebanyakan pekerjaan hiburan itulah kebahagiaan
Bagi orang tua anak berbakti itulah kebahagiaan
Bagi orang lumpuh berjalan itulah kebahagiaan
Bagi orang butamelihat itulah kebahagiaan
Bagi pemabokalkohol itulah kebahagiaan
Bagi datin-datin kaya shopping itulah kebahagiaan
Bagi politik jabatan dan kuasa itulah kebahagiaan
Bagi selibriti popular itulah kebahagiaan
Semua orang punya definisi kebahagiaan namun sedikit sekali yang mengatakan Hidup dalam kasih Allah dan Rasa syukur itulah kebahagiaan!Kebahagiaan-kebahagiaan di atas sebenarnya bukanlah kebahagiaan,lebih tepat adalah kesenangan, kepuasan dan kegembiraan yang singkat dan sementara. Dan itu belum tentu didapatkan. Kebahagiaan sejati hanya ada dalam KASIH Allah dan RASA SYUKURatas apapun NIKMAT yang didapat dari Allah...Hanya KASIH Allah dan RASA SYUKUR yang mendatangkan sukacita, kedamaian dan keceriaan.Hanya KASIH Allah dan Rasa SYUKUR yang mendatangkan kebahagiaan sejati dalam hidupHanya BERSYUKURlah dalam KASIH Allah yang membuat segalanya jadi INDAH

Tuesday, 26 July 2011

lallalallala~~~~

salam n good afternoon..(sal skrg sy update blog tghari..)
hehehehehhe....ri ni last pose ganti...hehehhehe...dah boleh update blog kat office ni pon kalau x banyak kije,time kije no more online just focus the work,2 yg xda mase nak update fb.tp skrg senang on9 fb kat iphone muchuk sy bg..wifi free...sampai x terpk benda len..pape pon still ingat my lover..gheeeeeee....i likeee..love u so much...

ri ni plan nak buka poce n my lover,tp kena tgu die balik kije..alaaaaaaa...lame nak tgu.....xpe3.....janji nak minta die blanja..hehehhe..cian die..tp x tau kat ne,makan je la mane2,sy x demand pon..xkisah...awk 2 yg cerewitkan..

bosan la x tau nak wat pe...benda same je...
pape pon mulut sering kali mengucapkan:Hasbunallah hu wanik'mal wakil...
die kate tuk elak kan tekanan..insyaallah..

dah nak akhir bulan july da yew,...skrg pon dah week 30...wahhhh..dah nak penghujung tahun..n dah nak masuk ramadhan...cepat nyer mase berlalu kan...sib ri ni last ganti ganti pose,....sok plan nak buat laksa johor...ingat nak sedekah kan kat kawan2 kat tempat kije..insyaallah menjadi la...nak ajak my lover berbelanja la ri ni..tuk wat laksa johor..mlm ni dah leh buat,sok tgl panaskan n bawak je....nak buat kek mixer rosak,so sblm wat kuih raya t dah nak kena bli yg baru,sal t susah la nak wat kuih raya....excited btul...sy mmg minat bab2 kuih ni..sape da resepi meh bg,mesti sy buat punye la..

dah la,xda idea la nak taip pe..tgu la nanti2 dyah sambung balik....

Sunday, 17 July 2011

3 bulan x menaip n merapu di blog.....




tq la pada yg slalu view my blog ni,sekian lame nyer x mengupdate blog ni,cm rase kekok plak nak merepek pe......yg pasti makin ramai yg bace blog dyah ni kan,terharu rasenyer......pada yg x sk kat dyah n sk meniru2 blog dyah ni.time kasih jg yew,tp lau nak tiru 2 minta izin ler......gagagagaggagaga.....saje je wat ayat g2 bio die trase...ni update blog pon kat BB my muchuk......ehehhehehehehe....sal kat office x leh update byk sgt kije,nak rehat pon xda mase.....ni pon dah bpe ri x mkn nasi,mkn benda bkn2 je...xpe la,janji kije settle....



dalam mase 3bln ni byk benda dah jd,byk benda nak taip kat blog ni....salah 1 nyer sy dah jd tunangan org,yg kedua kami dah da myvi,yg ke3 si bike dah settle bayo......yg ke4 sy dah kije hampir 3bulan...hhheheehehheehehhee......byk kan yg berlaku....meh jom ikuti pe yg dyah nak cite ni dr 1 sampai 4 pe yg blaku......







1)sy dah jd tunangan owg



lau x benda ni nak jalan bln 1,tp di tunda sampai bln 5 sal sy time 2 sbuk pract lg.....so bio la sy sampai duk jb,senang nak settlekan masaalah....dah selamat pon majlis nyer.....jom......sy nak share gambo2 sy.....













ni la time tunang 2,time ni pihak lelaki dah sampai dah..siap boleh posing2 g.....debaran nyer tuhan je yg tau, btul la owg ckp...cm x cy jew lau 2 kita nyer majlis..urmmmm..pape pon smua berjalan lancar...tq semua....







ni la owg kuat sy,yg banyak uruskan semua..my mom yg tersayang..lau die xda,x tau la cm ne kan...urmmmm..tq mak..mak sy tetap cantik wlaupon tengah sebuk2...senyum jew...still young wlaupon umo dah 50...biasa la,smua keluarga sy awek muda,xda pon yg tua sbelum umo....hehhehehe.......sayang mak lebih la...










yg ni lak,bakal mak mertua dyah..agak memalu jg time ni,wlaupon dah byk kali jumpe..tq makcik,time tunang 2 die dah ckp dah,pasni dah x boleh pgil makcik lg dah...pggil Mak.......Alamak.....merah muke trus,insyaallah makcik....hehhehehehhe..x biasa lg...lau jumpe pon still kena tgur ngan ekal..malu jew..










ni la tunangan dyah..hehheheh...tersimpul2 malu,cik abg ni mmg ..lau depan owg tersangat la malu..sopan die ckp,..love u syg,......g pon time ni akk die smua tgk,dyah pon malu..segan gler+cm x percy....xda nak over2 depan camera...xmanis lau owg pandang,ekal dah pesan awal2...tq syg tuk pesanan 2...







2)MYVI SE..



hehhehhehehehe....sk2..mule2 mmg nak bik kaler putih..tppppppppppppppp..panjang kan tp nyer,,...bio dyah je la yg tau......muke 2 x yah la tau kot....lau nak tau gak..6k jew..tq sygku sal usahakan yg ni...nak tgu myvi baru lame gler,raya x nek keta la,..xpe la,bik yg lame pon ok kot...tq kak long ekal jg sal byk tolong sal kreta ni....rumah jew kami xda g,tgu ckit hari g kot...insyaaallah..doakan yg terbaik jew..













3)superbike dah settle....




ni dah jd milik kekal ok...no more change..no more tolak ambik baru..hahahhaha..ni la selame nye








Thursday, 12 May 2011

lu langsi lu mati

ehhehehehehehe..........aq x ingat la nak tulis pe kat cni,yg aq ingat time ni nak g tgk wayang cite kl gangster,bru kua.......pas2 ada dah x ingat pe dah.....yg pasti aq g nan en tunang tersayang,die mmg rajin ke wayang......pape pon cite 2 ok la,boleh tahan...yg pasti x elok tuk budak2 sal byk kate2 kesat yg x elok di dengar oleh anak2 kecik ni....diowg kan cpt terpengaruh...so yg da anak 2,lau nak tgk tgu la anak2 tdo dlu ye.....

Wednesday, 4 May 2011

Buzy

bulan lepas start abis pract kat bird tech 22/5/2011 busy memanjang...ngan nak balik jb nyer,ngan report nyer,logbook nyer,ngan rumah sewa nyer..mcm2 lagi la..sampai x sempai mentelaah blog...x sempat nak coretkan spatah 2 ayat..heheheheheh..ni bru r relax sikit....semua ni nak yg terbaik, so kena rush lebih..sampai leh kena gastrik lak....guling2 kesakitan..waaaaaaaaa~~~~nangis2....

logbook & report

dah settle dah..harap2 xda ape2 masaallah..risau jew..tp i do the best...
29hb may 2011 telah selamat dihantar kat bmi..jgn ckp sy x hantar pulak..dusssshhhh bg t..
mase 29hb ni jg la my lover g ambik aq..hehehhheheh..ngada jew kan, nak suh ambik bagai....bkn ambik jew..g jejalan kl jg ape..g pon die nak minta tolong a.ijal bawak si hitam balik jb..

tawaran kije

balik jb dalam bulan april,3x kot..ulang alik bukan g mane pon..g tebiu kat jb...cian my lover kena g hantar tebiu..panas2..sian nyerrr kat die,byk die bekorban tuk aq..love u sayang..
kije da choice 1 dekat ngan umah n g 1 kat tebrau dekat ngan tempat kije my lover..hehehehhehe..eleh dekat pon bkn boleh jumpe pon..last2 aq pilih la kije kat tebrau 2..PNE Electric sebagai technician engineer.tawaran gaji pon ok la...memuaskan..insyaallah 9hb ni aq nek kije...sib la da kawan lame kije QC kat c2,huh...lega da jg kawan la..tp owg2 kat c2 cm peramah jew...insyaallah aq dpt sesuaikan diri,sbb aq ni cepat mesra...
Aq da jg ditawarkan kije kat tempat aq pract 2,technician jg..tp buat report la,tp gaji x memuaskan..dengan nak duduk kl cm 2,mmg x patut la kot...g pon dunia aq bukan kat kl..Allhamdulillah rezeki aq kat jb..

persiapan uda

alhamdulillah 50% dah settle...ni salah 1 kije yg aq ulak alik jb....smua kena rush...

1)pelamin dah booking
2)kad jemputan dah siap
3)katil & bilik dah settle
4)doorgift dah settle
5)bas ke terengganu

tinggal hantaran jew...hantaran die lewat sikit la..settle kan yg aq nyer dlu...


Thursday, 14 April 2011

kembali pada Allah yg satu.

jommm puasa nam n ganti...tuk kesihatan badan..
ri ni x mo cite sal owg len..jom kita cite sal puasa tuk kesihatan badan.
aq da terbace 1 artical n juga fakta..jom kita kongsi same2...

sebelum 2 jom kita renungkan lagu ni n lirik nya


Puasa yang berjaya dari segi kesihatan melalui tiga fasa iaitu:-

· Fasa pertama (dua hingga tiga hari)

– Perut lapar, badan letih dan cepat marah (kadar glukos dalam darah rendah).

Pada fasa pertama inilah orang berpuasa terasa amat terduga dan paling susah hendak dilalui. Ini kerana pada masa ini, badan belum terbiasa dengan keadaan perut kosong dan rutin baru yang diamalkannya.

· Fasa asidosis. (tiga hingga 14 hari)

– Kurang selera makan, nafas berbau, lidah menjadi ‘putih’ atau ‘berdaki’, badan lesu.

Fasa ini tidak berapa terkesan sebab cara puasa yang diamalkan ialah puasa separuh masa dan makan minum separuh masa. Jika kita terlalu sedikit makan, fasa ini akan dikesan dengan nyata.

· Fasa ketiga (14 hari hingga akhir puasa )

– Lidah jadi bersih, nafas hilang berbau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukos kembali normal.

Pada fasa ini, mental, emosi dan badan semakin ‘optimum’ dan anda menjadi seperti orang baru.

Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yang benar-benar mengawal makan dan minum supaya proses ‘asidosis dan ketosis’ dalam badan berjalan lancar.

Wali Allah mencapai peringkat spiritual yang tinggi kerana ketajaman ‘mata hati’ mereka kerana puasa yang mencapai matlamatnya.

p/s:jgn kita salah,puasa bukan sahaja utk mguruskan badan...tp banyak manfaat nyer..gunakan la sebaik nyer..tuk mendapat keredaan Allah..insyallah.

so ri ni jom kita layan lagu maher zin dan dengar zikir2 kpd Allah..



Wednesday, 13 April 2011

kenapa la dalam dunia ni da owg rupa lagu ni



urmmm....rabu dah..n pertengahan bulan april..x prepare pe langsung..barang jew baru bli....
urmmm..rinduuu jb...everything in jb...the most important of life i'm all in jb..waaaaaaaa....i want go back....mohd haikal plsss help..help...
dah x mau duk kl dah..perit..sakit...smua da..

topic blog ri ni..knp la dalam dunia ni da org lagu ni...
  • pk diri 2 matang,tp padhal x pon(xsadar diri)
  • x pandai nak jg at owg len,ikot rentak die jew...
  • owg tanye,jwb benda yg x septt nyer (wat mood xda jew)
so...
p/s: bio kan die ngan labu2 nye...kita wat hal kita jew...pedulik sme org...lihat dr dlu bru tgk owg len


ahhahaahhahaha....tetiba lak aq teringat kawan 1 office aq tanye ,x tau la same ada die sampaikan n dlm mase same die tanye kot....jom...layanzzz...

mase aq mula2 masuk pract,da la sorang mamat ni..minat la kat aq...urmmm..aq pon g tau la pung pang3...yg aq dah da pakwe n dah nak bertunang dah pon...
so die kena reject la nan aq..hahahhahahahaha..so aq rject care baik kot.....sampai la 1 mase ni,die maki2 aq kat fb..ckp aq mcm2 la,siot x????aq pon lawan la balik,panas la owg ckp mcm2 sal aq...sampai la tahap kesabaran aq xda batas,trus block fb die..ahhahahahah..puas at makcik na...inisiatif yg bagus...aq ingat sampai c2 jew la ...rupa nya semalam,kawan aq g tau die ckp aq slalu col die...alamak...fitnah ni...adoiii..apekehal mamat ni,gli lak aq..nak fitnah 2 agak2 la...ke stail org kelantan mmg gni,ble kena reject..lawak kan....opsssss...tersebut lak negeri nyer...soriiii..~~~~
cam haram pon dah,2 yg aq dengar owg sampaikan...yg aq x dengar..hahahahhaha..cm bodoh lak aq tgk...bukan mcm lg..memang kot..dak yg cite kat aq pon tergelak same..die lg kenal aq kot..
mgkin die bajet or perasan hdsome n hot kew???then aq pon ckp la kat kawan aq 2,die kaya kew???die da degree ke,kelulusan pe die da???moto cabuk pon tarak lg mau cite aq mcm2..tgu mase kena sound jew la 2...

p/s: 1)fitnah 2 lagi teruk dr membunuh
2) kalau org 2 bek dgn aq,aq pon bek dgn org 2..



jom kita memotivasikan diri dengan ayat aq share dalam fb...

‎"Jika anda ingin orang lain tersenyum pada anda, anda harus memberikan nya terlebih dahulu kerana dengan senyuman yang ikhlas dapat mempererat hubungan sesama insan."



Monday, 11 April 2011

hahahahahahahah....

Rasa geli n kelakar je bila tgk org Berpura. Dia berlakon dlm dunia Realiti dia. Bajet nk HOt2 je. hakikat?? mcm warm warm nail je. Biarkan dia berputar dgn RODANYA.hi2


i loike die nyer statement kat facebook..sk sgt..mmg kena la.gagaagagaaga~~~~`

seketika di puchong..


asalamualaikum...n salam sejahtera...

hi,
berita untuk minggu lepas..agagagaggag~~~~
g puchong ler...umah maksu..bandar baru puchong
balik 2 kije trus antar hitam balik tmn melati with wanie...siap2..tr
us gerak..
x leh lambat, t ramai owg..penat menunggu..
dr taman melati terus ke kl sentral..
dr kl sentral trus ke subang jaya..
sampai2,tgu maksu amik..kat ktm subang jaya,nek keta baru...


ford escape
keta baru wooooo...


singgah umah lame maksu kat usj bpe tah..x ingat(pad
ahal dah bpe kali pegi)..settle makan trus balik puchong...umah baru die..ri 2 x dpt tunjuk gambo kan..ni nak share gambo umah baru die...weee....x byk..yg k
at depan jew..


2 je la..dlm at..ble la aq nak dpt umah cm ni..best wooo....insyaallah,sikit tahun lg..renovate jew 50k..gler r...best2..suami die cerewit sikit..nak kan yg terbaik..like my lover....
datang umah die ,sal da celebrate princess syira n husband die
nyer bufday...
ahahahahha...ni la yg da mase ri sabtu ri 2..hehehehheheh..masak bihun singapore..ri 2 dah watkan kek batik.
aq sempat wat cistat..1st time buat 2...blaja nan maksu..jom tgk pic yg sempat ambik mase wat cistat 2..sedap 2...
jom layanzzzzzzzzz..........................




ni la,hasil mold nyerr...

ni la la hasil cheese nyer..


Thursday, 7 April 2011

marilah kita kongsi sama-sama


artical ni aq dpt dr kawan2 fb,diowg share...then aq pon terbace..so aq pon share jg la kat blog ni..tuk tatapan kawan blog aq...jom bace sampai abis...mmg panjang tp ia adalah tuk idup kita didunia tp di akhirat kelak..

AMARAN dari ALLAH ...DIDALAM MULUT BAYI

AMARAN dari ALLAH ...DIDALAM MULUT BAYI....

- please read!!!.. TRUE STORY

Message: Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnye berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut..............Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak ape kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia, sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi"

Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup. Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut. Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa

Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang

ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut...

Adakah anda percaya ?Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda-tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhye lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda tanda hari kiamat ialah apabila orang islam sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita. Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma rasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini.Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnye berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempabumi di tiga tempat ....timur tengah, barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan.Tup..tup..Mexico di landa gempabumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki. Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian

Ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya..oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..

Notis dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan disebuah akhbar berbahasa Cina)

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"

(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

gambaran Hari Kiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.
✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.
✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.
✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.
✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.
✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.
✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)
✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.
✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.
☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
sumber: Amar Sufi

kek batik ikot suke aq.


semalam balik kije trus singgah carefore wangsa maju...cari barang2 tuk nak wat kek batik n keperluan aq jew la...balik2 trus bersihkan diri n tgk tv sambil tgu azan maghrib,pas solat baru la la makan n trus wat kek batik...kek batik kew???bukan kek biskut marie???hahahahha..pape jew la...yg pasti jd jg la aq buat...x lembik sangat n x keras sangat sampai x leh makan..akk office kate ok..ok la kot..aq ni x bpe sk manis sgt,so aq x la wat manis2...ju
st nice jew..cm aq..simple but nice..hihihiihih..perasan..ri ni aq nak share la resepi kek ni tuk sape yg bace blog aq ni...jom tryyy...

kek batik nestum.

1pek biskut marie
1/2 pek milo yg 200g
1/2buku buttercup
2 sudu gula
1/2tin susu pekat
1/3 air suam
nestum

cara buat:
1)cairkan butter cup, masukan besama susu pekat,dan juga air suam biarkan sehingga cair
2)sementara menunggu butter cair,patahkan biskut kpada 3 atau 2 bahgia ke dlm bekas
3)kacau butter td sehingga rata n masukan milo,kacau shingga rata n pekat
4) gaul rata biskut dengan barang2 yg telah dicairkan n gaul bersama nestum..sehingga rata
5)lastly letak ke dalam loyang or pape mangkuk n masukkan ke dlm fridge(peti ais)
6)potong n sedia utuk dihidang..

senang kan..hihihiihh..2 jew la..x yah susah2 kan diri..
p/s: nak letak kekacang pon g best..


ni la kek biskut marie sy..hiihihih..cm ner..jom la try...senang dan cepat..





Wednesday, 6 April 2011

awat mengantuk sangat niiii



salam....
awat mengantuk sangat pg ni....x kan sal makan kue tiaw n nasi goreng td...x kan la effect nyer sekejap sgt..urmmmm..mgantukkkk glerrrr..smlm pon tdo awal jew..sib la,1 tong air mineral da....leh tahan ngantuk ni cikit,1 hari jew btong2 air minum,lau x sakit2 badan la jwb nyer..dah wajib da la,lau g memane....

semalam mam nasi lemak kaw pon x da la ngantuk sampai cm ni,nasi lemak die best..sedap la dan murah..hanye RM1.20 jea....


ni la die nasi lomak nyerrr...bg aq cukup la,x tau lau owg len makan kan...ok la simple but nice....ala bli pon kat sebelah ni jew..yg best nyer die nyer sambal..sodap...



kat c2 pon ppg da jual pulut durian...urmmm..ppg dah makan pulut durian,lau ptg2 leh jgk layan..pape pon aq share jg la gmbo pulut durian RM3.00






Sunday, 3 April 2011

seketika di JB





salam......

jumaat 1 april 2011
ponteng kijew,trus balik jb pepagi.....cam biasa la..nek dr TBS...kat bukit jalil mane da g kan....jauh nyerrr..penat cm biasa la ak pengsan smua....antibody aq kan x kuat cm dlu...malas g cheak....insyaallah x da pape la..bas aq kol 11.30pg,sampai
c2 kol 10.45pg,nek bas caswey link..cepat ,selesa n selamatAmin.insyaallah......ok la kot tgu sekejap jew....cm biasa la bekal nek bas mineral water,roti 2 pcs..hihiiihih..1 makan,kkdg 1 g sampai umah x makan2...hehehhe..sampai2 je kol 4lebih..cm slal
u la my lover yg sedia mnunggu aq p
ulang kat terminal larkin 2..hope always n x jemu jemput aq..sayang die....
hiihihiihih....tgu die wat kije jap kat danga,pas2 trus g makan...nak tau makan pew..jom tgk pic....


sabtu 2 april 2011
settle kan booking n barang2 tuk majlis uda...urmmmm..
1)pelamin,bj settle
2)barang tuk batal air sembahyang pon dah da
3)doorgift pon sparuh settle
4)kek(maksu sponser,x tau cm ne)
5)conopy pon dah settle

just tgl
1) kad jemputan
2)barang2 masak n tukang masak x cr g
3)kompang
4)x tau la die nak pe g.....yg len settle sendiri la..


cr barang2 uda,aq pon sebuk jg ler cr brg tuk aq ....yew la,aq kan kijew t xda mase nak cr barang..nak cr kat kl x larat la nak bawak balik jb..bli sikit2 jew..

sunday, 3 april 2011
go back to kl.....x tau nak gerak kol bpe ni...col2 my lover,mak aiiiiiii...susah nyer nak bagun..cm ne ni yunk..kate mau jalan2....ni mesti kes tdo lewat la ni....ni x sk ni....urmmmm.....sabooooo jew la,...chilll




Thursday, 31 March 2011

mood jb



morning.....morning...morning....

dah makan roti canai banjir n air suam...urmmm..makan dlm office jew,malas la duk warong..ramai owg...bli2...da lak mamat ni ckp,muka aq cm kawan die..serius lak 2 muke die..aduuuiiiii..dah beribu kali dah aq jumpe owg yg ckp benda yg same......kew 2 ayat lelaki erk?????ntah la..i dont care...wat cool jew n senyum...okkkk...2 jew yg mampu aq kate kan..kat office terpk2...ramai nyer muke same nan aq...aq rase dah lebih 7 ow
g ckp benda yg same...kate dlm dunia da 7
owg yg mirip ngan
kita...urmmm....ok la kot same...yg penting
cetak nyer x same..





adakah ini yg dikatekan same tp x serupa????

ri ni 31 march 2011...last bulan march ,masuk lak bulan april....jom balik jb..yehaaaa..sk nyerrrr...lame gler kot x balik...sbln skali ni pon cm stahun skali..wat pe erk balik jb,urmmmm..nak g booking ler..tuk weeding my bro..n nak jumpe my lover la..gediksss nyer kan..hehehehhehe..tguuuuu.. sabo nak balik...bosan duk kl ni..x tau nak g mane dah..minggu depan nyer nak g umah maksu,nak buat cistat,yum3..sedap nyer..nak blaja2..bab2 wat2 benda g2 aq mmg excited..ssgt sk....lg2 da kawan..lg r sk..tgu ea maksu..t owg dtg..



Wednesday, 30 March 2011

knp engkau di reject oleh aku

ssh utk mnilai org..tgk muka jea cntk tp perangai cm 'taik'....mmg xberbaloi utk b'baik dgn org mcm ni..

p/s : bkawan dgn ikhlas,jgn taw nk tikam kwn dr blakang even kite bukn bkawan 'baik' sgt pn..1 more thing.tlg jgn jg tepi kain 'kwn' k????lastly,jaga mlt anda..sb tiap2 ayt yg anda kuarkan,even jauh ttp akn smpai ke tlnga org 2.even... dr utara ke timur then mybe trus ke barat.


hahahhahah...statement cm mara ssgt jew...padahal ri ni boleh dkatekan appy.,,hiihihihi..appy kew???appy la jg kan..statement 2 tuk owg bkenaan jew..teringat yg lepas2..so buat la statement 2..g pon nak wat blog kan..tgk tajuk la......

Kenapa engkau di reject oleh aku...ni bukan tuk laki jew..tuk pompuan skali...bek 2....

hah.....perempuan yg cm ne akan di reject dlm idup aku.....

10 PEREMPUAN...


1)perempuan yg sebuk cite2 hal owg len,padahal owg 2 ok jew...(jeles ngan owg,biasa la 2)

2)perempuan yg x leh tgk owg len lebih dr die(owg yg pelik bg aq)

3)pentingkan diri sendiri(duk kat utan la g2)

4)nak cantik,tp guna barang owg.....

5)pemalas(ni bapak paling aq myampah)

6) x pandai jg at owg len(nak owg jg at die jew)

7)bajet bagus(elak kena sepak ngan aq jew)

8)over ssgt(ingat hot)

9)ingat semua laki suka kat die(padahal owg myampah)

10)gunakan org tuk kpentingan diri..


laki lak..yg kena reject dlm idup aku cm .....

10 lelaki.

1)ego tinggi nak mampos

2)idung belang(pantang nampak pompuan dahi licin)

3)curang(wlaupon kantoi skali)

4)x reti bsyukur(cm die perfect jew)

5)kaki kikis(lg teruk dr pompuan kaki kikis

6)kaki club,pemabuk n pengambilan dadah berlebihan

7)xda hala tuju n mase depan

8)x hormat org tua,x kira siapa owg 2

9)x jg kebersihan

10)x reti berdikari...


so kepada sesiapa perangai seperti diatas..sila la ubah,..bukan aq jew x sk..tp kebanyakkan orang x sk...jg diri sendiri dlu...bru kita leh jg idup org len..maksud aq bukan nak jg tepi kain org len..tp...t kita kan akan da keluarga,ada anak..soooo..cm ne kita nak jg diowg sedangkan dr kita sendiri pon x betul n x teratur..renung2kan dan selamat beramal...


p/s:kesian kat mak ayah kita,dah cukup teratur die mgajar sehingga dewasa..tp anak2 x gunakan sepenuhnya yg di ajar...yg x di ajar pandai lak nak buat yew...same2 la kita muhasabah diri.





Tuesday, 29 March 2011

29 march 2011


morning......
breakfast peel fresh orange nan macaroni goreng..yum2..bli kat kedai sebelah ni jew..tp ngah sakit perut,nak ckp nak period,rase cm bru lepas jew..nak ter...... x pulak...x rase cm 2...mgkin perut x selesa kot...just minum jew...nak makan,rase cm x leh..tgu sakit nyer ilang...


tara.................ni la die breakfast 4 today..

kije semalam,8 site dah siap, wah lega...siap awal2 g bagus di bantu nan 2 owg bdak pract yg len...alhamdulillah..1 hari jew siap....jap g ni trus suh faizul(office boy)antar ke ericsson..x sakit2 pale g dah....cm semalam,balik2 umah jew trus sakit pale...tido kejap,...solat col my lover x angkat...trus tdo....urmmmmm..syukur pg ni sihat walafiat....senyum jew...

evening
hahahahhah,,kol 3 dah lapo..sib da bawak bekal roti nan peanut choclate..yum3..lapo semua bedal...urmmm..tarikh luput ri ni kot..so kena abish kan ri ni..yehaaaa...dah abishhh..settle..

p/s: mulakan hari dengan senyuman....



Monday, 28 March 2011

layan rock kapak...


jom layan,mghayati lirik lagu ni pon best....zassss....~~


May

Gadis Bertudung Putih

Wajah seri yang memukau
Pesona kau dipandang
Tersenyum dan terkhayal sejenak
Matamu gemilang
Bagaikan ada syurga
Di dalamnya

Aku ingin bersama
Memilik sebuah kota
Bersamamu aku diyakinkan
Ku berada di tengah-tengah
Persimpangan tak ke mana

Bawalah ku pergi
Ke mana saja
Bawalah ku lari
Dari sengsara
Manalah berhenti
Di situ terhenti
Mana kembara terselit kita

Capai tanganku
Kita berganding berdua
Genggam tanganku kita nyanyikan
Lagu yang seirama




‎♥♡♥♡♥♡ BoSaN gLeR❤❤❤

statement yg slalu guna,,,,ada aq kesah...xda kan..soooo?????lantak pi la....ahahahahha

saje je wat statement cm 2..huhuhuhuhu....minggu ni bapak byk site kena recheak ..adoiii..penat,nak kena scan nak wat softcopy lak 2..then trus antar kat ericcson...ble la erk leh siap..node B nyer jew da 8,Transmission nyer da 6...Dah bpe 2..???byak la jg kan, lebih dr 1 kan..hahhahhaha...slow2 buat....ni Node B nyer report tepikan dulu..so wat transmission dlu..hehehehheh....sempat g mencelah tuk update blogger aq ni..xpew,kije 2 after break bru buat..ghhehehe...padahal x penat pon..gaggagagga...saje jew....penat menunggu jew..weeee~~~~~~~~~

minggu lepas ri sabtu g PWTC,biasa la da job fair..da la dekat 500 job da,tp x byk engg byk admin n bussiness..ouhhh.bosan....UNLIKE admin ....ntah erk napew..mmg xsk r,dlu mase SPM bik akaun,bapak xsk gler...cm x adventure jew...bek teknikal..syok..i like...mencabar cikit..mase g 2,da gak la antar2 resume,ikot rezeki la,lau panggil interview g jew la...tp lau boleh aq nak kat jb la...aq nak idup kat jb....

ni dah penghujung bulan 3,adoiii..minggu depan dah aprill...persiapan x mula pape..tgl 2bulan jew,sempat x??sempat kot,wat biasa jew la,family die nak biasa2 jew...biasa2 jew la nampak gaya nyer..tp wedding nak yg terbaik ea...

rihana,kekasih baru my lover...
so cute..geram jew...excited nak jumpe balik jb ni..my lover siap buatkan istana lagi...wahhhhh...jeles gler..sampai smlm aq kacau die wat istana rihana die cm nak badmood,penat kot..soriii sayang..tup2,petang aq col g leh lak dpt switch hp off,perghhhh..pantang aq r kan...off2 hp ni...lau nak off bg reson dlu..why n why...??
tp aq still sayang die,aq yakin yg die xkan mgatal nyer...aq tau die sayang aq ssgt..so,aq just x sk die off hp 2 jew,sptt nyer aq yg ngajuk,ni x die yg ngajuk...ishhhhh..my lover2...pas2 die ckp la x bpe chat n mood x cantik..wahhhh...aq kena balik....ok...fine...cm biasa la,col n msg x angkat n reply...urmmmmm...ikot la yunk,t dah kawin x mo la wat perangai cm 2,ayg balik umah mak bapak ayg t...

minggu ni..
jumaat nak balik jb,wahhhh...nak tuntut janji nan my lover bawak jejalan n yg penting nasi ayam penyet kat sentosa....x kira nak jg,ri 2 x jd kan...jgn bagi alasan g,kali ni bali x mo la cool blog lg,sal da owg yg aq xsk die sk cool blog....huh...aq x sk same nan owg yg aq x sk..so cr benda baru...wekkkk...da aq kesah..???????yg penting aq x ganggu ko..ok..fine..nak ckp pew pon ckp la..i dont care..

bulan depan..
wahhhh..nak abis pract....excited n x sabar...cepat sikit..23hb tamat la,insyaallah..doakan yg terbaik,pas2 akhir bulan dah balik jb trus,x mo la duk kl..serik2...ujan batu negeri sendiri...




Tuesday, 22 March 2011

mengantuk

kol 12 tgahari ....merakam kan..
hahahhahahah..ngantuk nyer...ri ni bekfes ngan kue tiaw goreng n air suam..ok x????ok la kot..yum3..pedas n semesti nya sedap...hehehehehe..harus la sedap, dah nak kawin kan..1 hari x buat pew..just on9 + tengok video jepun kena tsunami....time ni sejuk gler r,dah kai sweater pon still sejuk sampai ke tulang,aq tgk aq jew yg cm ni,owg len relax jew...kulit biawak pew???mgkin aq rase g2,sal aq duduk bbtul depan aircond...sejukkkkkkkk cm pg td kena ujan...

1)tsunami kat jepon ...
1 dunia gempar dengan berita ni kan..aq jg turut simpati...lebih teruk dr yg berlaku kat indonesia..ya Allah....terus terbayang,dah cukup ke amalan aq????risau melanda.....ngan dosa2 lg,terampun ke dosa2 aq???mg2 terampun la...insyaallah...

jom aq sesuatu nak share kat pembace blog aq ni,.. aq bik ni pon dr http://www.ohtidak.com/oh-gempa-ubah-paksi-bumi/
same2 la kita renungkan yew.....

2)sarawak..
minggu lepas my lover g bercuti kat sarawak...wahhhh..besh nyer..die kate nanti leh survey2 tempat nak g honeymoon....urmmmmm....best nyer..planing awal..i like..sminggu die g,tp x pernah miss msg aq...mgkin die takut aq risau kan die..ye la,tempat owg kan..sape x risau...mase die g sarawak pon aq leh sedey..apara...pelik sungguh...

3)pertukaran tarikh..
dah banyak kali bincang punya bincang,,sekarang baru la dapat tarikh yg sesuai....n harap2 ramai yg datang la...bukan suh dtg wat pe pon,suh makan jew n meraikan jew..just 4 adat..lg pon aq anak pompuan last,so mesti mak abah aq nak wat meriah2 sikit kan wlaupon tunang n merisik......so tarikh nyer 29hb....lau bulan nyer bio yg terdekat je la kot yg tau..smua excited..wahhh,......suka nya....im happy..

4) 1 interview in engg asst..
semalam aq dpt msg dr owg yg x dikenali,die taip cm ni.....
Hi,Nurhidayah,
are you interested to have interview for enggineering asst in.......????

waktu 2 pas break tghari,cm rezeki lak kan...terkejut,1st owg yg tau kak shidha la,sal die duk sbelah aq..teruja jg la..byk yg aq apply da jg feedback..harap2 ni rezeki aq...doa kan yew kawan...
company 2 kat tiram jew...x la jauh nan umah aq,but still jb...interested gler,pasal cita2 aq kot nak jd engginer,wat mase skrg asst pon aq what....nak jd engg kena exp lebih..so aq kena byk ilmu...so,aq nyer interview 4hb nanti...hope dapat...i can do it....so skrg mase preparation for interview,,kena prepare awal....preparation 4 interview tecnical job x same cm admin job..

2 jew la kot yg aq nak share ......

p/s: senyum & bahagia selalu....




Thursday, 17 March 2011

seandai nya kau tahu

benda ni aq dpt dr fb..sooo...aq copy jew la..share2 tuk owg yg lom terbace tuk bace...hihihiihih..jom layan.~~~~

ANDAI LA AWAK TAU.. HUHUHUHU


Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.Andainya lelaki tahu..Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.Andainya lelaki tahu..Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.Andai lelaki tahu..Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.Andai lelaki tahu..Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.