Wednesday, 29 January 2014

andai cinta itu milik kami

♥ andai cinta itu milik kami ♥

Ya Allah,
andai cinta itu milik kami,
biar apa jua dugaannya,
kami mohon agar diberi kekuatan dariMu,
untuk mengharunginya.

Ya Allah,
andai cinta itu bukan lagi milik kami,
biar seberapa kali kami cuba pertahankan,
kami mohon agar diberi kekuatan dariMu,
untuk menerima segala takdirMu yang indah ini...
____________________________________________

Andai suatu detik,
apabila Allah menjauhkan dan memisahkan kamu,
dari insan yang kamu terlalu cintai,
maka ucapkanlah,
"Allah Maha Mengetahui, DIA BUKAN JODOHKU"
terimalah dengan hati yang tenang dan terbuka,
redhalah dengan ketentuan takdir dariNya,
kerana milik Allah jualah segala cinta yang ada di dunia...

Thursday, 12 September 2013

saya cuma hendak bekerja



salam khamis.....
alhamdulillah masih boleh bernafas n sihat walafiat,segar dr sedar dr tido lg.....maknanya allah masih mahu aq sujud kepadanya n berbakti kepada keluarga,insyaallah,..

motif tajuk hari ini "saya cuma hendak bekerja",ye la...semua org nak bekerja kan..nak menanpung hidup yg x berapa mewah ni...sedangkan org yg mewah pon masih bekerja..selagi da hayat,selagi sihat mesti la bekerja tuk mase akan dtg....

tp dalam mase kita bekerja,mcm2 kerenah org kita jumpa,macam2 kerja kita jumpe...xpernah abis,xpernah lengkap..harus da perubahan n perubahan...mcm diri kita jg mesti ada perubahan...perubahan kepada yg
+ve yew...bukan yg negetive.

start la cerita nya,td 2 pembukaan je.....hehehhehhehe...aq ni bekerja dengan ramai lelaki,xkira la,laki org,tunang org,atok org mahu pon kekasih org...smua aq bergaul....sbb dah 1 tempat kerjakan,xkan nak mnyombong pulak......t org ckp sombong x kira tempat plk,elak kita minta org tlg,org x tolong pulak..... ye la,duduk kat dunia ni pernuh dengan dugaan,cabaran n godaan....sbb 2 kita kena sentiasa berdoa....berdoa...dan terus berdoa........insyaallah dipermudah kan segalanya...

nak dijadikan cerita da la sorang supervisor(perempuan) ni ,die jg line production.....urmm..hari2 jg aq kena mgadap die n ambik report dengan die..report kerja ok....bkn report len...aq x tau la ape masaalah die ni,da je x kena dengan aq...dengan kerja aq...tp bkn nak ckp sendiri depan2,ckp bek2...boleh pulak die mereport dengan hr,dah hr col aq.....cilakak punye olang woooo.....dah hr ingat aq xbuat kerja...puihhhhhh,..cehhhh...itu x kisah la pasal kerja(open sikit,n teruskan +ve dlm hidup)

n kisah ari ni plk...pasal suami org........(benda ni la sangat aq mgelak n elak kan ssgt) sbb x nak timbul fitnah......subhanallah.....(sakit plk at kita ni)
aq pergi la production ,nak tanye da 1 ,mamat ni (suami org) pasal kerja je pon....n die pon bergurau la,ckp dengan aq......"ko jangan sampai aq masukkan ko dlm drum" aq ni pon biasa je la,org ckp g2 mulut aq ni pon trus la....."dah knp,nak aq masukkan ko dlm botol"(nada bergurau)......sambil gelak2....perbualan 2 kuat so dengan la org sekeliling, n yg dengar pulak da sorang makcik ni(supervisor yg aq cite td 2) die boleh pulak sound pulak...."dah kenapa nak masuk kan SUAMI  ORANG DLM  BOTOL" cehhhhhh......aq dengan ni dah nak HOT tempe la....aq sempat bg ayat cm ni je "dah die nak masuk kan BINI ORG DLM DRUM" nampak tak kat c2 die punye kata2?????sabo je la.........

buat pengetahuan makcik supervisor.....saya ni pekerja...saya cuma hendak bekerja..untuk cr duit..nak besarkan anak sy,nak beli keperluan seharian,saya datang kerja bukan nak goda laki org,nak pikat laki org,nak mgatal dengan laki org...saya kalau bckp dengan llaki pon jauh2,kuat2 n dlm ramai org....sy xpernah lg ckp berdua dengan suami org...sbb takut ada nya FITNAH.....kita ni klau dah berkawen mmg akan adanya fitnah yg dibuat org...2 paling bahaya.....selisihh........plsss la makcik,jgn buat org salah faham...jangan sk report mereport...kalau org dengar,xelok...kan kita makin hari makin tua....kita pk mcm mana nak perbaiki diri sendiri je,xpayah nak sebuk cr salah org lain,cari pe masaalah org lain.....cr ape kkurangan diri n perbaiki.....same2 la kita belajar dr kesilapan......
belajar ape yang perlu dan ape yg xperlu.....dlm diri,kena ada sikap +ve.......


p/s kpd semua:







Friday, 16 August 2013

Teringat saat melahirkan Anis Hanania

salam jumaat 16..8.2.13(raya ke 9)
tetibe lak ppg ni teringat saat waktu melahirkan....
aq melahirkan Hanania melalui ceaseran,sebab takut baby lemas...aq ni jenis yg air ketuban keluar dulu kot..so,air ketuban dah seminggu keluar,banyak ssgt 2 yang kena duk kat wad HSA. pg Hsi cm xda pe pon yg dibuat....2 yg pg HSA ,ramai pakar.

Mase kat wad bersalin...
mcm2 dugaan yg kena sabo,mcm2 ragam org..kat 1 aq boleh skali je solat,mase 2 pon hari 1st aq dtg..dugaan betul...kat c2 hari2 org keluar masuk..waduh..(maklum la xpernah duk hospital),1st time la 2...dengan sedey nyer,suami hari2 dtg melawat,risaukan kita ni..dengan makanan x boleh makan,dengan nak mandi susah,dengan nak tdo susah (nyamuk n org lumba motor keta)sabo je la...

 genap seminggu kat hospital
jatuh hari jumaat..malam slm nyer mmg x boleh tdo dah,setiap 5 minit sakit perut memulas2..teguling2,sampai xpk kan org kat sbelah dah..sbb smlm nyer masukkan ubat bukak jalan...subuh 2 dpt la tdo skejap,terjg sbb perut sakit lg,tgk cuaca cantik ssgt,siap cerita kat org sebelah katil lg.tup2 lepas mandi doc pakar tgk fail kat katil,pas2 die suh masuk bilik cheak 2(tempat cheak jalan 2)xtau la nama bilik 2 ape.xsempat lg makan(suh suami dtg bawak roti,sbb xleh makan benda len dah).masuk bilik 2,wat cheak trus die suh masuk labour room suh siap2kan bj baby n len2 lg la,perghhhhhhhh....time 2 dup dap dup dap.....cm nak gugur jantung duk kat kusi roda.

masuk dalam labour room tepat jam 11 pg.
1x masuk ubat n 2x induce...mase 2 tuhan je la yang tahu,...pulak 2 mase nak melahirkan 2 jatuh hari jumaat,aq dah pasrah n redha dah kalau meninggal pon hari jumaat,sbb aq slalu berdoa kalau saat aq nak ditarik nyawa,biarlah hari jumaat..sbb  setiap kali jumaat aq akan teringat akan kematian...insyaallah..


2 yang hari ni cari kat tenet pasal c-zer ni..dapt la ni,jom share ilmu...

Pembedahan Caesarean Mengapa Perlu ?Pembedahan Cesarean untuk melahirkan anak dengan cara pembedahan biasanya dilakukan secara cemas (emergency) atau secara diatur (elective). Di antara sebab-sebab ia dilakukan ialah :

1. Bayi lemas (fetal distress), ditandai denyutan jantung bayi sangat perlahan kerana tidak cukup oksigen           dibekalkan dalam rahim sewaktu proses beralin.

2. Perdarahan kerana uri diberada depan bayi dan menyekat pintu rahim(Placenta previa).

3 . Rongga punggung ibu sempit, tidak muat kepala bayi.


4.Kedudukkan bayi songsang atau melintang.


5 . Sakit bersalin terlalu lama, mungkin lebih 24 jam, ibu keletihan.


6 . Bayi terlalu besar.


7.Masalah-masalah seperti mandul; berulang-kali keguguran anak; mengandung anak sulung dan ibu berumur    lebih 35 tahun ke atas (elderly primidgravida) dan lain-lain..



* aq c-zer disebabkan yang pertama..(yg aq tanda pink colour 2) 2 yg doc tulis kat buku aq la.

dalam kepala timbul la,bila yg aq boleh mengandung lg tuk anak ke2??????
(tangan n mata ligat mencari di tenet)

Jarak kehamilan selepas cesarean

Persoalannya: berapa lamakah sepatutnya seseorang wanita yang telah menjalani pembedahan cesarean boleh hamil lagi ?

Pada kebiasaannya kita cadangkan antara satu hingga dua tahun.Apakah kemungkinan jika seseorang wanita mengandng lebih awal dari itu ?misalnya enam bulan selepas pembedahan ataupun sejurus selepas pantang ia terus mengandung.

Sebenarnya luka pembedahan akan pulih dalam masa dua minggu, tetapi ia menjadi kuat dalam masa satu hingga dua bulan.

Apabila sampai ke tiga bulan atau lebih parut akan menjadi lebih kuat dan tidak ada bezanya mungkin kekuatan parut cesarean selepas tiga bulan ataupun selepas setahun.Oleh itu jika seseorang itu dengan tidak sengaja hamil, ini bukan satu sebab ia patut menggugurkan kandungannya.Sebaiknya ia diteruskan, lagi pun tidak kesemua kes pembedahan mesti diulang,ia bergantung pada apa punca pembedahan yang pertama, misalnya kalau rongga tulangnya sempit maka ia perlu diulang.


nak tau lg pasal c-zer ni baca la di http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=772.30;wap2
saLh 1 gmbo anis a.k.a nia..dengan pakcik




Tuesday, 13 August 2013

BULAN LAPAN 2013

salam semua pembaca blog dyah zainal....
mcm dah lame ssgt dah x update blog ni kan,urmmmm..pejam celik dah bulan 8 2013 dah....hurrrrmmmm..sekejap je..masuk tahun 2013 ni mcm2 dah jd tp x sempat nak update,bz kije n mcm2 lg la...last update pon x tau pebenda...urmmmm...ni nak cite pe erk ri ni??????

cite sal anak,
hah!!!!dah da anak ke?????
ouhhhh..yeaaahhhh...dah da anak dah....baru 4 bulan...harus percaya tau,jgn x percy pulak...
nama dia" Anis Hanania Binti Mohd Haikal" maksud nama 2 teman mesra yang dikasihi tuhan...nama 2 suami yang pilih...sy x kisah pon, janji depan huruf A & tengah mesti da huruf H...Mesti nak tau kan knp huruf A  tengah huruf H...hah...Huruf A  tu menunjukkan tanda ALLAH ya tuhan ku yang satu,n aq nak anak2 aq smua nanti kat sek nama yg paling atas skali..nak yg pertama dipanggil...aq nak anak2 aq smua yg terAWAL....tp bukan AWAL pelakon 2..dan H pulak,ambik dari pertengahan nama kitorang..hidayah & haikal..cari2 nama dlm buku nama2,2 yang dapat gabungan nama anis hanania..mg jd anak yg dikasihi tuhan  ye sayang...mg jd anak yg cerdik pandai,hormat org tua,cantik,tidak melangar perintah Allah n membuat pekara yg diredhai Allah.insyaallah....(hari2 ummi doakan awak syg)

cite pasal mengandung pulak,
kita menggundurkan mase sekejap yew....
aq ,start mengandung  rase2 16hb  june 2012..mase 2 bufday suami aq..tp time 2 aq period...mmg xsedap badan la,perut pon rase len mcm je...pening n demam...mase 2 dah 2minggu kitorg nikah...xtau pulak mgandung,sal period kan..tp period x lame,5 hari je..............pas2 lame jg demam nyer..xsedap badan..insting ni cm kuat mgatakan yg aq cm nak pregg...tp suami cm xyakin jew.....cm ye x ye je kan.....biasa la laki...2minggu lepas 2 suami pulak demam...hah ni lg kuat mgatakan yg aq pregg..selang shari,aq pulak mimpi air(sunami cm 2)aq cite la kak kawan kije (
kak ita)pas2 die la ckp,kalau mimpi air 2 cm da rezeki je....(ntah2 ko mgandung x????) jeng3.....tutup genap sebulan,aq g la klinik,bli pregnant test...yg rm10 2...lame jg pk2 nak test 2....lame2 ikukan jg perasaan yg ingin tahu 2...test punye test,mule2 x bpe nampak ..tup2 dah kering baru nampak double line......wahhhh...double line...ye ke???????berulang kali jg aq tgk,ye ke x ni,ke mimpi ni (kan kena test 2 time ppg 1st buang air 2)2 yg mamai cikit,siap kejut suami suh tgk,ye x yew ni..suami pon cm x cy...tup2 nak kpastian,esok nyer g la klinik panel...kena test lg,..baru la pasti dc ckp,mmg pregnant,baru bpe minggu cm 2..ALLHAMDULILLAH,REZEKI AWAL......

perkahwinan:
aq nikah 2hb june 2012....sanding sok nyer la 3hb june 2012..malas la nak cite,t aq letak je gambo..penat la nak taip...

Friday, 19 August 2011

jumaat..akhir minggu ke3 puasa..week ke33

salam ramadhan...
harap2 penuh dengan keberkatan ...insyaallah..
alhamdulillah,ponteng puasa hanya 6hari je,xbanyak nak kena ganti...biasa la perempuan mane boleh puasa penuh..insyaallah akan diganti seawal mungkin..

tahun 2011 ni xda mood la nak beraya,xda feel nak beraya...dengar lg raya pon,cm biasa je.urmmm..knp dengan aq ni..tp puasa tetap puasa jg,mgkin dah dekat2 t kot bru semangat nak beraya...
nak buat biskut raya pon malas..hahahha..tp 1 jenis dah jd dah..tp x nak share dlu gamboo nyer..tgu yg len2 dlu..sok sabtu ahad akan buat 4 jenis lg..insyaallah lau penuh tekad n penuh semangat,jadi la 4 jenis...my lover plss jgn da plan pape emergency ye...love u so much..

cite sal my lover...ri ni nak buka dengan die...yehaaaaaa...smlm die ajak buka same,tp sy xboleh,smlm kena masak kat umah..ri ni dah g tau mak,nak g makan mcd..nak gcb or double gcb...yew,.,.mmg sy kuat makan..so jgn jeles ye..wahhhh..terliur2 dah ni...my lover ckp,xkisah pon,kan abg yg blanja..bkn slalu pon kan..padahal sy tau die x sk makanan cm 2..fast food n wastern..die sk makanan biasa..xpe..t singah la bazar memane kita bli nasi ambang ok...syg sk 2 kan..dont worry,sy memahami kamu syg.gheeeeeee..

cuti raya..
wahhhh...cuti raya lame siot..rase boring pulak cuti lelame ni..urmmm...nak wat pe erk raya t..cuti start 29hb hingga 4 sept..tepu la duk umah..tp lau my lover ajak beraya ok la,tp die cuti 3hari jew...nak beraya mane..duk umah je la,melayan budak2 beraya la....sonok jg,teringat dulu2 beraya..hehehheheh..dlu beraya,xkisah pon dpt duit raya ke x...skrg,siap mintak..hehhehehe...dlu n skrg pon lain kan......

sblm cuti ni dah boring,brg product x jalan,ye la nak cuti kan..so slow la cikit..urmmm..duk makan gaji buta je ni...kat office majoriti smua dah kawin,da 2 3 org x kawin..masing2 sbuk dengan anak nyer bj raya la,dengan kuih raya,kerepek..mcm2...seronok je..yew la,org da keluarga ni len,len dengan kita yg duduk dengan keluarga ni..pape pon just nice la,masih mempunyai keluarga yg besar jg...

n skrg x tau nak taip pape g,time bayak idea banyak lak kije nyer..sampai x sempat nak update blog..busan........busan... n xsabo nak tgu mase balik..sal sok cuti..

sok nak melayan kerenah:tat nanas,gajus,badan n 1 g x plan g...shell chease tart kot..nak buat bbyk..sonok...

Thursday, 18 August 2011

pesanan khas buat bakal suamiku....

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang dperempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


  • love u always dunia akhirat.....mohd haikal bin bachok

Saturday, 13 August 2011

kebahgiaan


Apakah itu KEBAHAGIAAN ?
Bagi orang miskin wang itulah kebahagiaan...
Bagi orang sakit kesihatan itulah kebahagiaan
Bagi pemuda single pasangan hidup itulah kebahagiaan
Bagi mahasiswa gelar sarjana itulah kebahagiaan
Bagi penganggur pekerjaan itulah kebahagiaan
Bagi yang kebanyakan pekerjaan hiburan itulah kebahagiaan
Bagi orang tua anak berbakti itulah kebahagiaan
Bagi orang lumpuh berjalan itulah kebahagiaan
Bagi orang butamelihat itulah kebahagiaan
Bagi pemabokalkohol itulah kebahagiaan
Bagi datin-datin kaya shopping itulah kebahagiaan
Bagi politik jabatan dan kuasa itulah kebahagiaan
Bagi selibriti popular itulah kebahagiaan
Semua orang punya definisi kebahagiaan namun sedikit sekali yang mengatakan Hidup dalam kasih Allah dan Rasa syukur itulah kebahagiaan!Kebahagiaan-kebahagiaan di atas sebenarnya bukanlah kebahagiaan,lebih tepat adalah kesenangan, kepuasan dan kegembiraan yang singkat dan sementara. Dan itu belum tentu didapatkan. Kebahagiaan sejati hanya ada dalam KASIH Allah dan RASA SYUKURatas apapun NIKMAT yang didapat dari Allah...Hanya KASIH Allah dan RASA SYUKUR yang mendatangkan sukacita, kedamaian dan keceriaan.Hanya KASIH Allah dan Rasa SYUKUR yang mendatangkan kebahagiaan sejati dalam hidupHanya BERSYUKURlah dalam KASIH Allah yang membuat segalanya jadi INDAH