Thursday, 12 September 2013

saya cuma hendak bekerja



salam khamis.....
alhamdulillah masih boleh bernafas n sihat walafiat,segar dr sedar dr tido lg.....maknanya allah masih mahu aq sujud kepadanya n berbakti kepada keluarga,insyaallah,..

motif tajuk hari ini "saya cuma hendak bekerja",ye la...semua org nak bekerja kan..nak menanpung hidup yg x berapa mewah ni...sedangkan org yg mewah pon masih bekerja..selagi da hayat,selagi sihat mesti la bekerja tuk mase akan dtg....

tp dalam mase kita bekerja,mcm2 kerenah org kita jumpa,macam2 kerja kita jumpe...xpernah abis,xpernah lengkap..harus da perubahan n perubahan...mcm diri kita jg mesti ada perubahan...perubahan kepada yg
+ve yew...bukan yg negetive.

start la cerita nya,td 2 pembukaan je.....hehehhehhehe...aq ni bekerja dengan ramai lelaki,xkira la,laki org,tunang org,atok org mahu pon kekasih org...smua aq bergaul....sbb dah 1 tempat kerjakan,xkan nak mnyombong pulak......t org ckp sombong x kira tempat plk,elak kita minta org tlg,org x tolong pulak..... ye la,duduk kat dunia ni pernuh dengan dugaan,cabaran n godaan....sbb 2 kita kena sentiasa berdoa....berdoa...dan terus berdoa........insyaallah dipermudah kan segalanya...

nak dijadikan cerita da la sorang supervisor(perempuan) ni ,die jg line production.....urmm..hari2 jg aq kena mgadap die n ambik report dengan die..report kerja ok....bkn report len...aq x tau la ape masaalah die ni,da je x kena dengan aq...dengan kerja aq...tp bkn nak ckp sendiri depan2,ckp bek2...boleh pulak die mereport dengan hr,dah hr col aq.....cilakak punye olang woooo.....dah hr ingat aq xbuat kerja...puihhhhhh,..cehhhh...itu x kisah la pasal kerja(open sikit,n teruskan +ve dlm hidup)

n kisah ari ni plk...pasal suami org........(benda ni la sangat aq mgelak n elak kan ssgt) sbb x nak timbul fitnah......subhanallah.....(sakit plk at kita ni)
aq pergi la production ,nak tanye da 1 ,mamat ni (suami org) pasal kerja je pon....n die pon bergurau la,ckp dengan aq......"ko jangan sampai aq masukkan ko dlm drum" aq ni pon biasa je la,org ckp g2 mulut aq ni pon trus la....."dah knp,nak aq masukkan ko dlm botol"(nada bergurau)......sambil gelak2....perbualan 2 kuat so dengan la org sekeliling, n yg dengar pulak da sorang makcik ni(supervisor yg aq cite td 2) die boleh pulak sound pulak...."dah kenapa nak masuk kan SUAMI  ORANG DLM  BOTOL" cehhhhhh......aq dengan ni dah nak HOT tempe la....aq sempat bg ayat cm ni je "dah die nak masuk kan BINI ORG DLM DRUM" nampak tak kat c2 die punye kata2?????sabo je la.........

buat pengetahuan makcik supervisor.....saya ni pekerja...saya cuma hendak bekerja..untuk cr duit..nak besarkan anak sy,nak beli keperluan seharian,saya datang kerja bukan nak goda laki org,nak pikat laki org,nak mgatal dengan laki org...saya kalau bckp dengan llaki pon jauh2,kuat2 n dlm ramai org....sy xpernah lg ckp berdua dengan suami org...sbb takut ada nya FITNAH.....kita ni klau dah berkawen mmg akan adanya fitnah yg dibuat org...2 paling bahaya.....selisihh........plsss la makcik,jgn buat org salah faham...jangan sk report mereport...kalau org dengar,xelok...kan kita makin hari makin tua....kita pk mcm mana nak perbaiki diri sendiri je,xpayah nak sebuk cr salah org lain,cari pe masaalah org lain.....cr ape kkurangan diri n perbaiki.....same2 la kita belajar dr kesilapan......
belajar ape yang perlu dan ape yg xperlu.....dlm diri,kena ada sikap +ve.......


p/s kpd semua:







Friday, 16 August 2013

Teringat saat melahirkan Anis Hanania

salam jumaat 16..8.2.13(raya ke 9)
tetibe lak ppg ni teringat saat waktu melahirkan....
aq melahirkan Hanania melalui ceaseran,sebab takut baby lemas...aq ni jenis yg air ketuban keluar dulu kot..so,air ketuban dah seminggu keluar,banyak ssgt 2 yang kena duk kat wad HSA. pg Hsi cm xda pe pon yg dibuat....2 yg pg HSA ,ramai pakar.

Mase kat wad bersalin...
mcm2 dugaan yg kena sabo,mcm2 ragam org..kat 1 aq boleh skali je solat,mase 2 pon hari 1st aq dtg..dugaan betul...kat c2 hari2 org keluar masuk..waduh..(maklum la xpernah duk hospital),1st time la 2...dengan sedey nyer,suami hari2 dtg melawat,risaukan kita ni..dengan makanan x boleh makan,dengan nak mandi susah,dengan nak tdo susah (nyamuk n org lumba motor keta)sabo je la...

 genap seminggu kat hospital
jatuh hari jumaat..malam slm nyer mmg x boleh tdo dah,setiap 5 minit sakit perut memulas2..teguling2,sampai xpk kan org kat sbelah dah..sbb smlm nyer masukkan ubat bukak jalan...subuh 2 dpt la tdo skejap,terjg sbb perut sakit lg,tgk cuaca cantik ssgt,siap cerita kat org sebelah katil lg.tup2 lepas mandi doc pakar tgk fail kat katil,pas2 die suh masuk bilik cheak 2(tempat cheak jalan 2)xtau la nama bilik 2 ape.xsempat lg makan(suh suami dtg bawak roti,sbb xleh makan benda len dah).masuk bilik 2,wat cheak trus die suh masuk labour room suh siap2kan bj baby n len2 lg la,perghhhhhhhh....time 2 dup dap dup dap.....cm nak gugur jantung duk kat kusi roda.

masuk dalam labour room tepat jam 11 pg.
1x masuk ubat n 2x induce...mase 2 tuhan je la yang tahu,...pulak 2 mase nak melahirkan 2 jatuh hari jumaat,aq dah pasrah n redha dah kalau meninggal pon hari jumaat,sbb aq slalu berdoa kalau saat aq nak ditarik nyawa,biarlah hari jumaat..sbb  setiap kali jumaat aq akan teringat akan kematian...insyaallah..


2 yang hari ni cari kat tenet pasal c-zer ni..dapt la ni,jom share ilmu...

Pembedahan Caesarean Mengapa Perlu ?Pembedahan Cesarean untuk melahirkan anak dengan cara pembedahan biasanya dilakukan secara cemas (emergency) atau secara diatur (elective). Di antara sebab-sebab ia dilakukan ialah :

1. Bayi lemas (fetal distress), ditandai denyutan jantung bayi sangat perlahan kerana tidak cukup oksigen           dibekalkan dalam rahim sewaktu proses beralin.

2. Perdarahan kerana uri diberada depan bayi dan menyekat pintu rahim(Placenta previa).

3 . Rongga punggung ibu sempit, tidak muat kepala bayi.


4.Kedudukkan bayi songsang atau melintang.


5 . Sakit bersalin terlalu lama, mungkin lebih 24 jam, ibu keletihan.


6 . Bayi terlalu besar.


7.Masalah-masalah seperti mandul; berulang-kali keguguran anak; mengandung anak sulung dan ibu berumur    lebih 35 tahun ke atas (elderly primidgravida) dan lain-lain..



* aq c-zer disebabkan yang pertama..(yg aq tanda pink colour 2) 2 yg doc tulis kat buku aq la.

dalam kepala timbul la,bila yg aq boleh mengandung lg tuk anak ke2??????
(tangan n mata ligat mencari di tenet)

Jarak kehamilan selepas cesarean

Persoalannya: berapa lamakah sepatutnya seseorang wanita yang telah menjalani pembedahan cesarean boleh hamil lagi ?

Pada kebiasaannya kita cadangkan antara satu hingga dua tahun.Apakah kemungkinan jika seseorang wanita mengandng lebih awal dari itu ?misalnya enam bulan selepas pembedahan ataupun sejurus selepas pantang ia terus mengandung.

Sebenarnya luka pembedahan akan pulih dalam masa dua minggu, tetapi ia menjadi kuat dalam masa satu hingga dua bulan.

Apabila sampai ke tiga bulan atau lebih parut akan menjadi lebih kuat dan tidak ada bezanya mungkin kekuatan parut cesarean selepas tiga bulan ataupun selepas setahun.Oleh itu jika seseorang itu dengan tidak sengaja hamil, ini bukan satu sebab ia patut menggugurkan kandungannya.Sebaiknya ia diteruskan, lagi pun tidak kesemua kes pembedahan mesti diulang,ia bergantung pada apa punca pembedahan yang pertama, misalnya kalau rongga tulangnya sempit maka ia perlu diulang.


nak tau lg pasal c-zer ni baca la di http://ratuhati.com/forum/index.php?topic=772.30;wap2
saLh 1 gmbo anis a.k.a nia..dengan pakcik




Tuesday, 13 August 2013

BULAN LAPAN 2013

salam semua pembaca blog dyah zainal....
mcm dah lame ssgt dah x update blog ni kan,urmmmm..pejam celik dah bulan 8 2013 dah....hurrrrmmmm..sekejap je..masuk tahun 2013 ni mcm2 dah jd tp x sempat nak update,bz kije n mcm2 lg la...last update pon x tau pebenda...urmmmm...ni nak cite pe erk ri ni??????

cite sal anak,
hah!!!!dah da anak ke?????
ouhhhh..yeaaahhhh...dah da anak dah....baru 4 bulan...harus percaya tau,jgn x percy pulak...
nama dia" Anis Hanania Binti Mohd Haikal" maksud nama 2 teman mesra yang dikasihi tuhan...nama 2 suami yang pilih...sy x kisah pon, janji depan huruf A & tengah mesti da huruf H...Mesti nak tau kan knp huruf A  tengah huruf H...hah...Huruf A  tu menunjukkan tanda ALLAH ya tuhan ku yang satu,n aq nak anak2 aq smua nanti kat sek nama yg paling atas skali..nak yg pertama dipanggil...aq nak anak2 aq smua yg terAWAL....tp bukan AWAL pelakon 2..dan H pulak,ambik dari pertengahan nama kitorang..hidayah & haikal..cari2 nama dlm buku nama2,2 yang dapat gabungan nama anis hanania..mg jd anak yg dikasihi tuhan  ye sayang...mg jd anak yg cerdik pandai,hormat org tua,cantik,tidak melangar perintah Allah n membuat pekara yg diredhai Allah.insyaallah....(hari2 ummi doakan awak syg)

cite pasal mengandung pulak,
kita menggundurkan mase sekejap yew....
aq ,start mengandung  rase2 16hb  june 2012..mase 2 bufday suami aq..tp time 2 aq period...mmg xsedap badan la,perut pon rase len mcm je...pening n demam...mase 2 dah 2minggu kitorg nikah...xtau pulak mgandung,sal period kan..tp period x lame,5 hari je..............pas2 lame jg demam nyer..xsedap badan..insting ni cm kuat mgatakan yg aq cm nak pregg...tp suami cm xyakin jew.....cm ye x ye je kan.....biasa la laki...2minggu lepas 2 suami pulak demam...hah ni lg kuat mgatakan yg aq pregg..selang shari,aq pulak mimpi air(sunami cm 2)aq cite la kak kawan kije (
kak ita)pas2 die la ckp,kalau mimpi air 2 cm da rezeki je....(ntah2 ko mgandung x????) jeng3.....tutup genap sebulan,aq g la klinik,bli pregnant test...yg rm10 2...lame jg pk2 nak test 2....lame2 ikukan jg perasaan yg ingin tahu 2...test punye test,mule2 x bpe nampak ..tup2 dah kering baru nampak double line......wahhhh...double line...ye ke???????berulang kali jg aq tgk,ye ke x ni,ke mimpi ni (kan kena test 2 time ppg 1st buang air 2)2 yg mamai cikit,siap kejut suami suh tgk,ye x yew ni..suami pon cm x cy...tup2 nak kpastian,esok nyer g la klinik panel...kena test lg,..baru la pasti dc ckp,mmg pregnant,baru bpe minggu cm 2..ALLHAMDULILLAH,REZEKI AWAL......

perkahwinan:
aq nikah 2hb june 2012....sanding sok nyer la 3hb june 2012..malas la nak cite,t aq letak je gambo..penat la nak taip...